Семеен център „Алтернатива" търси подкрепа за деца с аутизъм

Семеен център „ Алтернатива" търси подкрепа за деца с аутизъм

Сайт на ТПП-Стара Загора Четвъртък, 13 декември 2012 г.

       Семеен център Алтернатива -Стара Загора се нуждае от необходимите технически средства и материали за създаване на сензорна зала и зала за трудотерапия. Центърът е единственият в Югоизточна България, който предоставя като делегирана държавна дейност услуги за деца с генерализирани разстройства в развитието, предимно на деца с аутистичен синдром и подкрепа и обучение на родителите им.

В Залата за трудотерапия чрез специализирано оборудване, под ръководството на специални педагози и арттерапевт, децата усвояват практически умения от ежедневието - самообслужване, приготвяне на храна, грижа за цветята ; учат се да работят с компютър и други технически средства, насочват се към бъдеща професия, отговаряща на възможностите им.

В Сензорната зала специалната среда и средствата спомагат за сваляне на напрежението, подобряване концентрацията на вниманието, преодоляване на различни сензорни дефицити у децата.

В сайта на Фондация Помощ за благотворителността в България, в раздел Деца и възрастни с увреждания е изложена каузата на Семеен център Алтернатива Грижа за деца с аутизъм от регион Стара Загора и е предоставена възможност за подкрепа чрез :

-         директно дарение по електронен път

-         подкрепа чрез дарителство по ведомост

-         финансова подкрепа по банков път на сметка

БУЛБАНК – София, пл. Св. Неделя 7
IBAN: BG 54 UNCR 7630 10 07 11 02 07
BIC код UNCRBGSF
Основание: дарение в полза на Грижа за деца с аутизъм от регион Стара Загора

На 18 декември от 18 часа, в Младежки дом– Стара Загора, на бул. Св. Патриарх Евтимий, родителската група към център Алтернатива организира Коледно тържество с концерт, коктейл и малък коледен базар на коледни картички и подаръци. Желаещите могат да подкрепят каузата като закупят картички на място в Центъра или ги заявят по телефон.

 

Коледен празник за децата от Семеен център ″Алтернатива″

В-к Новината ; Публикувано на 2012/12/12

На 18 декември за втора поредна година Семеен Център за деца с аутизъм „Алтернатива” организира Коледен празник и коледен базар. След като опитите на ръководството на ″Алтернатива″ за разширяване на базата чрез настаняване в неизползваемата сграда на общежитията на ПГХБТ в Стара Загора са срещнали отказ от институциите, от семейния център са взели решение за обновяването на мазето на сградата, в която понастоящем се помещава той. Ремонтът вече е започнал с 6500-те лева спечелени по проект, но за довършването и превръщането на помещението в сензорна зала и зала за трудотерапия ще са нужни поне още 3000 лева, съобщи изпълнителния директор на центъра Анастасия Василева: “Специалната среда в сензорната зала спомагат за сваляне на напрежението, подобряване концентрацията на вниманието, преодоляване на различни сензорни дефицити у децата.

В Зала за трудотерапия чрез специализирано оборудване, Под ръководството на специални педагози и арттерапевт, децата усвояват практически умения от ежедневието-самообслужване, приготвяне на храна, грижа за цветята; учат се да работят с компютър и други технически средства, насочват се към бъдеща професия, отговаряща на възможностите им”.

В подкрепа на тазгодишната кауза, инициирана от родителите на децата в Семеен център” Алтернатива”-Стара Загора, ще се проведе и вторият пореден коледен празник – на 18 декември от 18:00 часа в Младежкия дом в Стара Загора. На него ще бъдат представени картичките и подаръците, изработени от деца родители, приятели и специалистите от Центъра през последния месец в специалните ателиета ″Да подарим усмивка″. В коледното тържество ще участват и децата от ЦДГ № 8 и от дом „Теофано Попова”.